Κληρονομιά με χρέη; Τι πρέπει να κάνω για τα ανήλικα παιδιά μου;
Δυστυχώς, μετά τα χρόνια της κρίσης είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα να καλείται κανείς ως κληρονόμος σε μία κληρονομιά με πολλά χρέη, ώστε ακόμα και εάν υπάρχει ενεργητικό (κινητή ή ακίνητη περιουσία), τα χρέη είναι τόσα πολλά, ώστε η αποδοχή της κληρονομιάς είναι ασύμφορη για τον κληρονόμο.
Σε αυτή την περίπτωση, ο κληρονόμος έχει το δικαίωμα να αποποιηθεί την κληρονομιά, δηλαδή να δηλώσει ότι δεν θέλει την κληρονομιά και την αποκρούει. Η δήλωση της αποποίησης γίνεται στον Γραμματέα του δικαστηρίου της κληρονομιάς δηλαδή στο Ειρηνοδικείο, στην περιφέρεια του οποίου ο κληρονομούμενος είχε κατά το χρόνο του θανάτου του την κατοικία του.
Τι συμβαίνει όμως όταν ο κληρονόμος είναι κατά το χρόνο του θανάτου είναι ανήλικος; Πώς πρέπει να ενεργήσουν οι γονείς και πότε;
Η τετράμηνη προθεσμία για την αποποίηση της κληρονομιάς ισχύει και στην περίπτωση των ανηλίκων. Όμως, η αποποίηση δεν γίνεται με δήλωση του ανήλικου ενώπιον του Γραμματέα στου Ειρηνοδικείου, όπως στην περίπτωση των ενήλικων κληρονόμων αλλά θα πρέπει οι νόμιμοι εκπρόσωποι του ανήλικου, δηλαδή οι γονείς του να λάβουν άδεια από το Δικαστήριο προκειμένου να δικαιούνται αποποιηθούν αυτοί για λογαριασμό του.
Η άδεια αυτή χορηγείται μέσω δικαστικής απόφασης, η οποία εκδίδεται κατόπιν σύνταξης κατάθεσης από δικηγόρο σχετικής αιτήσεως για αποποίηση κληρονομιάς από ανήλικο πρόσωπο στο αρμόδιο κατά τόπο Δικαστήριο. Για να γίνει δεκτή η αίτηση, θα πρέπει να αποδειχθεί στο Δικαστήριο ότι η αποποίηση της κληρονομίας είναι η επωφελέστερη ενέργεια για το ανήλικο τέκνο.
Η τετράμηνη προθεσμία για την αποποίηση της κληρονομιάς αναστέλλεται από την στιγμή που κατατίθεται η σχετική αίτηση, δηλαδή “παγώνει” και αρχίζει να “τρέχει” και πάλι από το χρόνο έκδοσης της απόφασης. Θα πρέπει, δηλαδή, μετά την έκδοσης της απόφασης οι γονείς μετά την έκδοση της απόφασης να προβούν στην δήλωση αποποίησης εξ ονόματος του ανήλικου τέκνου ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και τα ανήλικα να αποξενωθούν από τα χρέη.
Σε περίπτωση που απεβίωσε κάποιος συγγενής σας και κατέλιπε χρέη ή αντιμετωπίζετε ζητήματα κληρονομικού δικαίου μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το δικηγορικό μας γραφείο στα τηλέφωνα επικοινωνίας μας (+ 210 62 00993) ή στο email μας (secretary@mineopouloslaw.gr) προκειμένου να κανονίσουμε μια συνάντηση δια ζώσης ή ηλεκτρονικά.